Care ar fi pretul corect pentru o cana din lemn facuta manual cu metode traditionale?
Despre Kuksa
Unul din cei mai buni tovarasi de drumetii sar putea numi Kucksa
Kuksa este o cana de băut specială folosita de vânători şi păstorii de reni din Laponia, Finlanda.
Astăzi puteţi găsi o mulţime de "kuksas false", dar numai cea facuta din nod sau lemn de mesteacan este adevarata. Lemnul este înmuiat în apă sărată timp de câteva săptămâni, apoi se lasa sa se usuce inca câteva săptămâni înainte de sculptare ... astfel încât construirea unei kuksa nu este un proces rapid! Această metodă păstrează lemnul şi nu il lasa sa se crape sau să absoarba arome, are un gust puţin sărat prima dată când o utilizaţi. După aceea niciodată nu va absoarbe nici un gust!
Cati mesteri atatea forme pentru ca sunt facute manual, sunt multe dimensiuni de la cele mai mici pentru shnaps pina la cele mari care pot fi folosite ca si castron, insa cele mai comune au dimensiunea unei cesti obisnuite, unele au un singur orificiu la maner altele au doua, se gaseste cate una pe gustul fiecaruia.Laponii au o Kuksa personala care o tin cu ei întreaga durată a vieţii lor . Ei o folosesc pentru tot ceea ce beau; cafea, ceai, vodca si apa din izvoare.Kuksas sunt durabile si în acelaşi timp suficient de uşoare pentru a fi transporte in rucsac sau pe o curea.
Kuksa este fabricata din materiale regenerabile şi de aceea este un produs natural 100%.O Kuksa este mai mult decat o ceasca de băut, este un prieten pentru toata viata.Kuksa nu necesită nici o ingrijire deosebită. O clătiţi rapid după utilizare este tot ceea ce are nevoie.
Niciodată nu baga o kuksa într-o maşină de spălat vase sau sa o inmoi în apă şi săpun!
Mesteacanul
Creste ca arbore in regiunea de dealuri si de munte, ocupand terenurile sterile, despadurite. Este un arbore inalt de pana la 25 m, uneori ramanand si sub forma de arbust. Scoarta lui este in tinerete alba si neteda, crapandu-se la batranete cand partea de jos a tulpinii devine negricoasa. Coroana are numeroase ramuri, cele subtiri fiind aplecate in jos. Ramurile tinere sunt glabre si au din loc in loc negi albiciosi. Frunzele sunt alterne, glabre, in forma de romb sau triunghi ascutite la varf, dintate pe margini si asezate pe un petiol lung de 2-3 cm. Are un lemn fără duramen, de culoare alb-gălbuie sau alb-roşiatică, care prezintă un luciu sidefiu pe secţiunea radială, datorat razelor medulare foarte fine. Inelele anuale se disting mai greu. Textura lemnului de mesteacăn este fină şi uniformă. Lemnul de mesteacăn este foarte omogen, semigreu, moale, lucios şi elastic, prezentând contrageri mijlocii până la mari. Se usucă greu, cu tendinţă de pătare. Se prelucrează uşor şi bine, se încleiază şi se lustruieşte bine; de asemenea se colorează bine, dar numai cu coloranţi solubili în apă. Din lemnul de mesteacan se lucreaza obiecte de artizanat,Este utilizat la fabricarea schiurilor, chibriturilor, furnirelor etc. dar este si planta medicinala, folosindu-se frunzele si seva ce se scurge primavara.
Mai avusem o tentativa esuata de a lucra nod de mesteacan dar de data asta am reusit, asta e prima cana facuta de mine din nod de mesteacan si cum nodul a fost destul de generos imediat va aparea si a doua :)